Zalety i wady cateringu dietetycznego

Zalety i wady cateringu dietetycznego – wokół cateringu dietetycznego narosło niemało mitów. Jedni zachwalają firmy cateringowe, jako świetne rozwiązanie, które pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a inni ostrzegają przed tym, że firmy oszczędzają na produktach, podsuwają klientom nieświeże warzywa i nigdy nie wiesz, co dostaniesz na talerzu. Jak jest naprawdę? Jakie są wady i zalety cateringu dietetycznego? I co  najważniejsze, na co zwrócić uwagę przed wyborem danej firmy cateringowej?

Czym jest catering dietetyczny?

Catering

Firmy oferujące dietetyczny catering (inaczej dietę pudełkową), przygotowują zbilansowane posiłki, które mają na celu pomóc w redukcji wagi czy dostarczyć porządny posiłek osobom, które nie mają czasu na gotowanie. Catering z reguły jest podzielony na różne klasy kaloryczności oraz rodzaje, takie jak catering wegański, wegetariański czy bezglutenowy. Niektóre firmy, na życzenie klienta, oferują spersonalizowaną dietę oraz konsultacje z profesjonalnym dietetykiem.

Firma cateringowa zobowiązuje się dowieźć do klienta określoną ilość posiłków w określonych porach dnia. Z reguły posiłków jest cztery/pięć. Posiłki mogą być dowożone codziennie, albo możemy wybrać opcje pięciu lub sześciu dni w tygodniu.

Catering dietetyczny – zalety

Catering dietetyczny może stanowić dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych, uprawiających dużo sportu, które nie mają wiele czasu na poszukiwanie odpowiednich produktów w sklepach i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków w domu. Osoby, którym brakuje wiedzy w zakresie doboru odpowiednich produktów, zapotrzebowania na witaminy czy liczenia kaloryczności posiłków, nie muszą się martwić, ponieważ pracownicy firmy cateringowej wszystko obliczą i przygotują gotowy jadłospis.

Dietetyczny catering, przez to, że zdejmuje z nas obowiązkiem zakupów oraz gotowania, sprawia, że nie jesteśmy tak często wystawieni na pokusy zakupu niezdrowych przekąsek. A jest to istotne w przypadku osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy i zmienić nawyki. Poza tym, dzięki temu, że posiłki dojeżdżają do nas o określonych porach w czasie dnia, zmniejsza się prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się po pracy wyskoczyć na fast food, ponieważ w tyle głowy będziemy mieć informacje, że za niedługi dojedzie do nas pudełko z kolacją. Typowy plan dnia zawierający pięć posiłków znacząco obniża możliwość wystąpienia u nas „wilczego głodu” i zakupu, np. batonika. Wilczy głód jest bardzo częsty u osób, które w czasie dnia nie mają czasu na przygotowanie zdrowej, pełnowartościowej przekąski i szukają czegokolwiek, co tylko zmniejszy ssanie w żołądku. Większą ilość wolnego czasu możemy zainwestować w ćwiczenia fizyczne, które znacząco przyczyniają się do poprawy naszego samopoczucia oraz wyglądu. Poboczną, ale ważną zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodność smaków. Codziennie możemy liczyć na coś ciekawego (o ile oczywiście jest to catering dobrej jakości). A to dodatkowo może nas zachęcać do kontynuowania diety.

Catering dietetyczne – wady

Główną wadę jest znaczne ograniczenie, jak nie całkowite zrezygnowanie, z wypadów do restauracji ze znajomymi. Trudno jest nam iść na lunch z współpracownikami, jeśli czeka na nas pudełko z jedzeniem.

Innym problemem jest określenie jakości danego posiłku. Ostatecznie nie mamy możliwości sprawdzić, czy rzeczywiście wszystkie produkty, które złożyły się na dany posiłek pochodzą ze źródeł, które obiecała firma cateringowa, np. jeśli chcemy jeść jajka tylko z ekologicznych hodowli czy warzywa od lokalnych rolników. W takim wypadku zostaje nam jedynie zaufanie, że  dana firma nas nie oszukuje. Nie wiemy również, czy pierwsze posiłki, które np. zawierały się w pakiecie próbnym, rzeczywiście obrazują jakość posiłków, które dostaniemy po wykupieniu usługi na miesiąc. Mogą to w końcu być tylko „wabiki”, a my później zostaniemy ze źle przyprawionymi, nieciekawymi posiłkami. Dla niektórych osób problem może stanowić również to, że nie mają kontroli nad tym, co akurat w danym dniu znajdzie się na ich talerzu. Jeśli od kilku dni odczuwasz potrzebę zjedzenie konkretnej rzeczy, a w pudełkach ciągle jest coś innego, to łatwo o złamanie postanowienie i kupienie smakołyku.

Ostatnią wadą, jaką należy wymienić, jest cena cateringu dietetycznego. Jest on drogi, więc nie każdy może sobie na niego pozwolić. W cenie zawiera się dowóz, obsługa oraz produkty. Im dieta jest bardziej zróżnicowana, tym cena jest wyższa.

Catering dietetyczny – jak wybrać?

Na samym początku powinniśmy odrzucić wszelkie wyjątkowo tanie oferty. Jak już zostało wspomniane powyżej, catering nie jest tani, więc tanie oferty należy traktować z dystansem. Jeśli mamy taką możliwość, warto sprawdzić, skąd dana firma bierze produkty. Najlepszą opcją są firmy kupujące od lokalnych dostawców i rolników. Dodatkowo, jeśli firma oferuje próbny zestaw posiłków oraz konsultacje z dietetykiem, możemy uznać ją za godniejszą uwagi, niż firma, która takich opcji nie przewiduje.