Krople witaminy D – skąd wziąć?

Krople witaminy D – skąd wziąć? Witamina D jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Dlatego często decydujemy się na jego suplementację. Za co jesteś odpowiedzialny i jak się tego podejmujesz?

Czym jest witamina D i jak została odkryta?

Krople witaminy D - skąd wziąć?
Krople witaminy D – skąd wziąć?

Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jego rola w gospodarce fosforowo-wapniowej jest szczególnie istotna. To właśnie sprawiło, że została odkryta w pierwszej kolejności. Jej ślady zostały odkryte w 1918 roku podczas badań dzieci z zaburzeniami kości, takimi jak krzywica. Wiadomo było, że opalanie się i karmienie olejem z wątroby dorsza może zapobiegać tego typu chorobom, ale dopiero w XX wieku wiadomo było dokładnie, jakie związki są za to odpowiedzialne. Dopiero wtedy ustalono, że zapobieganie chorobom wynikało z d3. W ten sposób ta witamina na stałe zagości w naszej diecie.

Jakie są źródła witaminy D?

Nasze diety są często bogate w naturalne witaminy. To samo dotyczy witaminy D. Znajdziemy go w następujących produktach spożywczych:

  • ryba,
  • podroby, zwłaszcza wątroba,
  • całe mleko,
  • ser,
  • żółtko,
  • trochę grzybów.

Wśród ryb najwięcej witaminy D zawierają łosoś, węgorz, śledź, dorsz, makrela, tuńczyk i sardynki. Mleko matki również zawiera dużo witamin, ale zależy to od poziomu tej witaminy w organizmie matki. Dlatego najlepiej zarówno dla matki, jak i dziecka, przyjmować dodatkowo suplementy diety zawierające witaminę D.

Jakie są zagrożenia związane z niedoborem witaminy D?

Nasze ciała są również wyposażone w mechanizmy, które pozwalają na produkcję tej witaminy, gdy nasza skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Nic dziwnego – jego wady mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Niedobór witaminy D jest związany z osteomalacją u dzieci i osteoporozą u dorosłych. W dalszej kolejności może to skutkować:

  • pęknięcie,
  • zdeformowane kości,
  • zwyrodnienie układu kostnego,
  • kontury są zniekształcone.

Jednak witamina D jest nie tylko dla twoich kości. Może również wpływać na funkcje nerwów, mięśni, układu pokarmowego oraz skóry i oczu. Jego wpływ na cały organizm jest dobrze znany. Jeśli spożywamy za mało, możemy cierpieć na następujące choroby:

  • zapalenie spojówek,
  • zapalenie skóry,
  • obniżona odporność organizmu,
  • utrata słuchu,
  • osłabienie, próchnica i utrata zębów,
  • zwiększone ryzyko cukrzycy
  • zwiększone ryzyko raka.

Dlatego istnieje duże zapotrzebowanie na suplementy diety zawierające witaminę D w naszej diecie.

Czy nadmiar witaminy D jest szkodliwy dla zdrowia?

Na szczęście przedawkowanie witaminy D jest bardzo trudne. Jest prawie niemożliwe, aby uzyskać zbyt dużo w codziennej diecie. Nie można go również przedawkować poprzez opalanie. Trudno też przedawkować przyjmując suplementy diety. Aby to zrobić, musimy znacznie przekraczać zalecaną dzienną dawkę przez długi okres czasu.

Jeśli jednak tak się stanie, mogą wystąpić następujące objawy:

  • mdłości,
  • wymiociny,
  • zmiany apetytu
  • spowodować obstrukcję,
  • wątłość,
  • zmęczenie,
  • nadmierne pragnienie,
  • częste oddawanie moczu,
  • ból głowy,
  • swędząca skóra.

Jednak najgroźniejszym objawem przedawkowania jest hiperkalcemia. Powoduje tworzenie się zwapnień w drogach moczowych, tętnicach, płucach i sercu. Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać, że stosowane przez nas suplementy to nie sama witamina D, a witamina D K2mK7.

Jak działa witamina K?

Dobroczynne właściwości witaminy K odkryto znacznie później. Pierwsze ich badania przeprowadzono dopiero około 1930 roku. Szybko okazało się, że jest bardzo ważny dla krzepliwości krwi, ale nie tylko. Po pierwsze jest potrzebna do prawidłowej syntezy witaminy D – witamina K chroni nas przed jej negatywnymi skutkami nawet w przypadku przedawkowania d3.

Jakie są naturalne źródła witaminy K?

Wiele składników naszej diety jest bogatych w witaminę K. Są to głównie ciemnozielone, takie jak szpinak, jarmuż, sałata, kapusta, brokuły i brukselka. Występuje również w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak pełne mleko, sery, jaja. Najwięcej można go znaleźć w produktach fermentowanych, kwaśnych lub kiszonych.

Jakie są skutki nadmiaru i niedoboru witaminy K?

Niedobór tej witaminy jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Przede wszystkim należą do nich zaburzenia krzepnięcia, które mogą prowadzić do obfitych krwawień, powolnego gojenia się ran, a nawet krwawień wewnętrznych i raka. Skutki niedoboru witamin u małych dzieci, zwłaszcza noworodków, są szczególnie niebezpieczne, dlatego od 2016 roku dzieci otrzymują jednorazową iniekcję domięśniową tej witaminy zaraz po urodzeniu. U dorosłych krople witamin są przyjmowane częściej.

Jakie formy tych witamin są dostępne na rynku?

Witaminę K i D najlepiej przyjmować razem. Na rynku dostępne są zestawy, które zawierają cały jej kompleks np. pod nazwą witamina D K2mK7. Jeśli chodzi o wygodę dawkowania i odmierzania właściwych proporcji, najlepszym rozwiązaniem wydają się krople witaminowe.